EMBRİYO DONASYONU

Embriyo Donasyonu Nedir?

Embriyo donasyonu hem kadına hem de erkeğe bağlı kısırlık (infertilite) problemi yaşandığında uygulanan bir tüp bebek uygulamasıdır. Embriyo donasyonu uygulamasında, donörlerden temin edilen yumurta ve sperm, laboratuvar ortamında döllenerek beşinci günde alıcı anne adayının rahmine yerleştirilir.

Embriyo Donasyonu Kimlere Uygulanır?

• Hiçbir şekilde yumurta ve sperm elde edilemeyen çiftlere
• Genetik hastalığı olup hiçbir şekilde sağlıklı çocuk doğma ihtimalinin bulunmadığı çiftlere (genetik analiz yöntemiyle dahi sağlıklı gebelik elde edilemiyorsa)
• Defalarca denenmesine rağmen kendi yumurta ve spermiyle kaliteli embriyo gelişmeyen ve gebelik şansı olmayan çiftlere
• Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftlere

Embriyo Donasyonu Nasıl Uygulanır?

Embriyo donasyonu öncesi alıcı çiftin, özellikle anne adayının genel sağlık durumu ve kadın doğum açısından değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kan değerleri ve hormon düzeylerine bakılarak gerekli durumlarda ilaçlı rahim filmi (histerosalpingografi-HSG) çekilebilir.

Embriyo transferi yapılacak olan anne adayının rahminin transfere uygun hale gelebilmesi için adet görüyorsa adetin 2. veya 3. günü, adet görmüyorsa tedavi programına uygun olarak belirlenen bir günde rahim içini geliştirici-kalınlaştırıcı hap tedavisine başlanır ve bu tedavi yaklaşık 2 hafta boyunca devam eder. İki haftanın sonunda hastanın rahmi ultrason ile değerlendirilir. Transfer için uygun ilaçlar ve zaman planı yapıldıktan sonra transfer günü belirlenir. Transfer günü, laboratuvar ortamında döllenen embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir.

Embriyo Donasyonu Tedavi Sürecimiz

Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken tetkik ve tahliller hakkında size detaylı bilgi verilir

Anne Adayından İstenilen Testler:

Anne adayının adet döngüsünün 2. veya 3. günü yapması gereken FSH, LH, E2, PRL, AMH testleri

Anne adayının rahim değerlendirmesi için Pelvik USG ve HSG Filmi

TSH, T3,T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri

Kan Grubu Analizi

***45 yaş ve üzeri anne adaylarının Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur

Baba Adayından İstenilen Testler:

Kan Grubu Analizi

Spermiyogram Analizi (3 günlük cinsel pehrizden sonra verilmesi önerilir)

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri

FSH, LH, Testesteron ve TESE Raporu

Tetkik ve tahliller, doktorlarımız tarafından değerlendirildikten sonra size özel bir tedavi programı planlanır. Tedavi süreci ve ilaç dozları, ultrason sonuçlarına göre doktorlarımız tarafından belirlenir.

Tedavi için tüm tetkik ve tahlilleriniz tamamlandıktan sonra adet görüyorsanız adetin 2. veya 3. günü rahim hazırlığı için ilaç tedavisine başlanır. Menopoz dönemindeyseniz tedavinize istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Yumurta ve sperm vericileri alıcının fiziksel özelliklerine uygun olarak belirlenerek tedavi planlanır. Menopoz döneminde değilseniz verici ile alıcının senkronize olması çok önemlidir. Bu senkronizasyona göre transfer tarihi belirlenir.

Tedaviye başlamadan önce rahim hazırlığı için kontroller yapılır ve ilaç kullanımı belirlenir. Seçilen donörün yumurtalarının hazır olma durumu 12 ile 14 gün arası değişiklik gösterir. Donörün yumurtaları hazır duruma geldiğinde, yumurta toplama günü planlanır ve yine aynı gün seçtiğiniz sertifikalı spermle mikroenjeksiyon işlemi yapılır ve embriyoların gelişim durumuna göre transferiniz planlanır. Bu işlemde sadece transfer için Bahçeci Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi’ne gelmeniz yeterlidir. Embriyolar beşinci gün transfere hazırlanır.

Transfer işleminin gerçekleşeceği gün, hastanelerimizde randevunuz planlanır. Transfer için anestezi almanıza gerek yoktur. Transfer işleminden sonra kullanmanız gereken ilaçlar düzenlenerek size detaylı şekilde anlatılır. Transferden 12 gün sonra kanda gebelik (BHCG) testi yaptırarak sonucu öğrenebilirsiniz.

Donörlerimizi Nasıl Seçiyoruz?

Donasyon hastalarımızın hassasiyetinin ve onlar için en önemli sürecin donör seçimi aşaması olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı donörlerimizi seçerken sadece yumurta sayısı ve kalitesi ile değil, “sağlıklı donör ilkesiyle” yola çıkıyoruz.

Yumurta donörleri; enfeksiyon hastalıklar, (HBS Ag, Anti HBc, Anti HCV, Anti-HIV1 , Anti-HIV2, VDRL-RPR, HTLV-I/II Antikor, Sitomegalovirus, Sifiliz, Klamidya) genetik hastalıklar (Karyotip analizi, Sickle cell, Kistik fibrosis ve Talasemia taraması) açısından araştırılmış, kan grupları ve Rh durumları saptanmış  genç, sağlıklı ve doğurgan kişilerdir.

Bunlara ek olarak; sosyokültürel özellikleri, meslekleri, dış görünüşleri, özel hayatlarına kadar katı kurallar çerçevesinde bir elemeden geçirerek kabul etmekteyiz.

Donör seçimi yapılırken hastanın ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikler mümkün olduğunca alıcı çiftinkine benzer olacak şekilde seçilir.

Sperm donasyonu için aday çiftlerde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mevcut yasal mevzuatı gereğince, sadece yurt dışında faaliyet gösteren lisanslı sperm bankalarından temin edilen sperm örnekleri kullanıyoruz.

Süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurun, sizi arayalım.