YUMURTA DONASYONU

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu (yumurta nakli), kendi yumurtaları ile hamile kalma şansı olmayan anne adaylarına uygulanan, başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir. Yumurta donasyonu yönteminde, sağlıklı ve zengin yumurtalık rezervine sahip donörlerden toplanan yumurtalar, babadan ya da sperm donöründen alınan spermler ile döllenerek embriyo haline getirilir. Geliştirilen bu embriyolar anne adayının rahmine tüp bebek yöntemleriyle transfer edilir.

Yumurta Donasyonu Kimlere Uygulanır?

• Herhangi bir nedenle kendi yumurtasıyla gebelik elde edemeyen kadınlara (genetik olarak Turner Sendromu, Gonadal Disgenezi gibi problemleri olanlara)
• Genetik hastalık taşıyan kadınlara
• Sağlıklı bir rahmi olan ancak erken menopoza girmiş kadınlara
• Ameliyatla yumurtalığı alınmış kadınlara (kanser, endometriozis, enfeksiyon gibi nedenlerle)
• Kemoterapi – radyoterapi gibi nedenlerle yumurtaları hasar görmüş ya da yumurta hücreleri kaybolmuş kadınlara
• İleri yaşta olup yumurta rezervleri ve yumurtalarının kalitesi gebelik için yeterli olmayan kadınlara
• Yumurta rezervleri erken yaşta azalan kadınlara
• Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan kadınlara

Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır?

Donasyon tedavisinde tüp bebek tedavisiyle aynı prosedürler uygulanır. Programa başlamadan önce çiftin genel sağlık taraması testleri istenir. Özellikle hormonal açıdan durumlarını tespit edecek testler ve muayeneler istenebilir.

Bunlara ek olarak baba adayından sperm testi (spermiogram) ve anne adayından rahim filmi istenir. Bu değerlendirmelerle birlikte anne ve baba adayı tedaviye uygun hale getirilir. Anne adayının siklusu (adet döngüsü) ile donörün adet döngüsü çeşitli ilaçlar kullanılarak senkronize hale getirilir. Yani ikisinin aynı dönemde adet görmesi sağlanır.

Yumurta donörünün yumurtaları büyütülürken anne adayının da östrojen seviyesi belli bir seviyede tutacak ilaç tedavisi uygulanır. Donörden yumurtaların toplandığı gün, anne adayının eşi sperm örneği verir ve toplanan yumurtaların bu spermle döllenerek embriyo haline gelmeleri sağlanır.

Embriyoların gelişimi takip edilir ve beşinci gün blastosist seviyesinde 2-3 embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer işleminden 12 gün sonra kandan bakılacak gebelik testi (beta HCG) ile işlemin sonucu öğrenilir.

Yumurta Donasyonu Tedavi Sürecimiz

Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken tetkik ve tahliller hakkında size detaylı bilgi verilir.

Anne Adayından İstenilen Testler:

Anne adayının adet döngüsünün 2. veya 3. günü yapması gereken FSH, LH, E2, PRL, AMH testleri,

Anne adayının rahim değerlendirmesi için Pelvik USG ve HSG Filmi

TSH, T3,T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT,

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri,

Kan Grubu Analizi,

Smear Testi,

*** 45 yaş ve üzeri anne adaylarının Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur.

Anne adayından bu testler haricinde bilgi olarak en son adet kanamasının tarihi, hangi ayda tedavi olmak istediği ve donor eşleşmesi için boy, kilo, meslek ve 2-3 resim istenmektedir.

Baba Adayından İstenilen Testler:

Kan Grubu Analizi,

Spermiyogram Analizi (3 günlük cinsel pehrizden sonra verilmesi önerilir)

HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri.

Tetkik ve tahliller, doktorlarımız tarafından değerlendirildikten sonra size özel bir tedavi programı planlanır. Tedavi süreci ve ilaç dozları, ultrason sonuçlarına göre doktorlarımız tarafından belirlenir.

Menopoz döneminde iseniz tedavinize istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Menopoz döneminde değilseniz yumurta donasyonu tedavi işleminde alıcı ve donör senkronizasyonları göz önünde bulundurularak bir tedavi süreci planlanır. Seçilmiş olan donörün tedavisi de anne adayımızın tedavisi ile birlikte başlar. Donörden yumurta toplama işlemi yapıldığı gün baba adayından sperm alınarak dölleme işlemi gerçekleştirilir. Baba adayının sadece sperm verme işlemi için günübirlik hastanemize gelmesi yeterlidir.

Yumurta toplama işleminden 5 gün sonra döllenen embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer işlemi ağrısız bir işlemdir. Transferden 12 gün sonra kandan gebelik testi yapılarak sonuç öğrenilir.

Donörlerimizi Nasıl Seçiyoruz?

Donasyon hastalarımızın hassasiyetinin ve onlar için en önemli sürecin donör seçimi aşaması olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı donörlerimizi seçerken sadece yumurta sayısı ve kalitesi ile değil, “sağlıklı donör ilkesiyle” yola çıkıyoruz.

Yumurta donörleri; enfeksiyon hastalıklar, (HBS Ag, Anti HBc, Anti HCV, Anti-HIV1 , Anti-HIV2, VDRL-RPR, HTLV-I/II Antikor, Sitomegalovirus, Sifiliz, Klamidya) genetik hastalıklar (Karyotip analizi, Sickle cell, Kistik fibrosis ve Talasemia taraması) açısından araştırılmış, kan grupları ve Rh durumları saptanmış  genç, sağlıklı ve doğurgan kişilerdir.

Bunlara ek olarak; sosyokültürel özellikleri, meslekleri, dış görünüşleri, özel hayatlarına kadar katı kurallar çerçevesinde bir elemeden geçirerek kabul etmekteyiz.

Yumurta donasyonu tedavisi için donör seçimi yapılırken hastanın ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikler mümkün olduğunca alıcı çiftinkine benzer olacak şekilde seçilir.

Yumurta Donasyonu Yaptıranlar Doğan Bebekle Ortak Özellikler Taşır mı?

Yumurta donasyonu ile anne olanlar, bebekle doğal bir bağ kurarlar. Bebek genlerinin yarısını babadan alır. Annenin RNA’sı bebeğe geçtiği için bebeğin huyları, tutumları, sevdiği-sevmediği şeyler, ruhsal yapısı gibi özellikler doğumu gerçekleştiren annesine benzer.

Donör yumurtası ile gebe kalan kadınlar tüm gebelik, doğum ve doğum sonrası süreci yaşayarak bütün hormonal değişimleri tecrübe eder. Annelik iç güdüsü ve bebekle arasında oluşan bağ, tıpkı kendi yumurtası ile gebe kalan kadınlardaki gibi olur.

Yumurta Donasyonu Başarı Oranları

Yumurta bağışında vericinin kısırlık problemi olmadığından ve bu nedenle daha kaliteli yumurtalar elde edilebilindiğinden başarı oranları çiftlerin kendi yumurta ve spermlerini kullanarak yapılan uygulamalara göre daha yüz güldürücüdür.

Bu uygulamaları yapan uzman doktor ekibimizin %80 üzerinde başarı oranları mevcuttur.

Süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurun, sizi arayalım.